مشاور فردی است که در زمینه خاصی تخصص دارد و به عنوان مشاور یک شرکت فعالیت میکند. شاید این تعریف خیلی مبهم به نظر برسد و نمیتوان به پاسخ سوال چگونه مشاور کسب و کار شویم ؟ رسید.
همه کسب و کارها به اهمیت مشاور پی برده اند. در سال 1997، کسب و کارهای ایالات متحده بیش از 12 میلیارد دلار برای مشاوره هزینه کردند. به گفته آنا فلاورز، سخنگوی انجمن مشاوران حرفهای در ایروین، کالیفرنیا با افزایش تماسها برای دریافت اطلاعات از سوی افرادی شده است که میخواهند وارد این تجارت شوند. فلاورز میگوید: «درهای بازار در حال باز شدن به روی مشاوران کسب و کار است.»
کار مشاور، مشاوره است؛ نه کمتر نه بیشتر. هیچ فرمول یا رازی جادویی وجود ندارد که یک مشاور را نسبت به دیگری موفقتر کند. اما چیزی که یک مشاور خوب را از یک مشاور بد جدا میکند، اشتیاق و انگیزه برای پیشرفت است. یک مشاور خوب باید در مورد موضوعی که در آن مشاوره میکند، آگاه باشد تا بتواند متفاوت باشد.
در این مقاله به مشخصات و تخصصهایی که یک مشاور کسب و کار باید داشته باشد میپردازیم. پس اگر میخواهید پاسخ سوال چگونه مشاور کسب و کار شویم را بیابید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اگر میخواهید با این شغل بیشتر آشنا شوید مقاله «مشاور کسب و کار چیست» را در مجله خاص باش مطالعه کنید.
نکاتی که باید قبل ورود به دنیای مشاور کسب و کار بدانید
- به چه گواهینامهها و مجوزهای خاصی نیاز دارم؟ بسته به حرفه خود، ممکن است قبل از شروع به کار به عنوان مشاور، به گواهینامه یا مجوزخاصی نیاز داشته باشید.
- آیا واجد شرایط ورود به حرفه مشاور کسب و کار هستم؟ قبل از اینکه امیدوار باشید که مشتریان برای همکاری با شما باهم رقابت میکنند، مطمئن شوید که شرایط لازم برای انجام این کار را دارید. اگر میخواهید برای مثال یک مشاور کامپیوتر باشید، مطمئن شوید که در بخش دانش با تمام گرایشها و تغییرات به روز در صنعت کامپیوتر آشنا هستید.
- آیا به اندازه کافی منظم هستم که بتوانم مشاور شوم؟ از خود بپرسید که آیا دوست دارم روزم را برنامهریزی پیش ببرم؟ آیا از مدیریت زمان به خوبی بر میآیم؟ برای آنکه بتوانید مشاور شوید باید پاسخ تمام این سوالات «بله» باشد.
- آیا شبکهسازی را دوست دارم؟ امروزه شبکهسازی برای موفقیت هر نوع مشاوری حیاتی است. بنابراین بلافاصله پس از شروع به کار، اقدام به ساخت شبکه مخاطبین خود کنید.
- آیا اهداف بلند مدت و کوتاه مدت را مشخص کردهام؟ اگر هدف شما صرف زمان و انرژی کافی برای شروع کار و ایجاد انگیزه برای ادامه و کسب موفقیت نباشد، قبل از تصمیم به ورود به حرفه مشاور کسب و کار در تصمیم خود تجدید نظر کنید!
مشاور کسب و کار چه میکند؟
مشاور کسب و کار وظیفه برنامهریزی طرحهای کسب و کار، اجرا و آموزش را برعهده دارد. این افراد مستقیما با با صاحبان کسب و کار در تعامل هستند تا بتوانند طرح تجاری را توسعه دهند، نیازهای بازار را شناسایی کنند و در جهت افزایش مهارتهای لازم برای رسیدن موفقیت گام بردارند.
مسئولیتهای مشاور کسب و کار عبارتند از:
- نیازهای بازاریابی را شناسایی کرده و استراتژی تدوین میکند که منجر به افزایش آگاهی از برند و جذب مشتری میشود.
- آموزش و ارائه منابع در زمینه فناوری اطلاعات، مقررات فروش و تجارت
- اطلاع از منابع مالی و تصمیم در مورد درخواست وام جهت تامین مالی کسب و کار
- ارائه یک طرح کسب و کار استراتژیک با اهداف تجاری کوتاه مدت و بلند مدت
- بررسی وضعیت گردش مالی و بودجه و ارائه توصیههایی برای بهبود آن
- ایجاد شیوهنامه جهت استخدام نیروی انسانی و آموزش برای جذب نیروی واجدین شرایط
مدارک مورد نیاز برای آنکه بدانیم چگونه مشاور کسب و کار شویم؟
مشاوران کسب و کار باید سابقه قوی در زمینه مدیریت بازرگانی داشته باشند. داشتن تجربه در امور مالی، فروش، عملیات و بازاریابی میتواند به موفقیت شغلی این افراد کمک زیادی کند.
برای دانستن پاسخ اینکه چگونه مشاور کسب و کار شویم، موارد زیر مورد نیاز است:
تحصیلات
مدرک لیسانس، حداقل نیاز یک مشاور تجاری است. البته برخی نیز ترجیح میدهند که مشاورشان، مدرک کارشناسی ارشد داشته باشد. رشتهای که برای ورود به این بازار باید در آن تحصیل کنید، مشاوره کسب و کار است. البته سایر رشتههایی که در این حوزه میتوانند فعالیت کنند شامل بازرگانی، اقتصاد، مدیریت یا امور مالی است. در سطح کارشناسی ارشد نیز معمولاً اخذ مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی توصیه میشود.
آموزش
یک مشاور متخصص همیشه تجربههای میدانی به همراه دارد به عنوان مثال تحلیل کسب و کار و شناسایی چالشها و موانعی که آنها را از هدف خود دور میکند. برخی از مشاوران کسب و کار، مهارتهای مهمی که در ارتباط با تخصصشان است نیز میآموزند.
گواهینامهها
شاید همیشه داشتن گواهینامه نیاز نباشد، اما میتواند راهی خوبی برای نشان دادن میزان تخصصتان در یک صنعت خاص باشند. انتخاب گواهینامه مناسب به صنعتی که میخواهید در آن کار کنید، بستگی دارد. اگر میخواهید مشاور کسب و کار در حوزه آنلاین باشید بهتر است با وظایف مشاور دیجیتال مارکتینگ آشنا باشید و بدانید که دورههایی میتواند در پیشرفت در این حوزه به شما کمک کند.
مهارتهای مورد نیاز مشاور کسب و کار
از آنجا که مشاوران تجاری میتوانند در صنایع مختلف کار کنند، بنابراین نیاز است که مهارتهای متفاوتی داشه باشند. مشاور کسب و کار در صنعت مراقبتهای بهداشتی بهتر است که پیشینه قوی در سیستمهای سلامت و بودجهبندی داشته باشد. مشاور بازرگانی که در صنعت رستوران کار میکند، باید بتواند به درستی نرخ غذا، نیروی کار و بازاریابی رستوران مشخص کند که این خود نیازمند سابقه و تجربه در این زمینه است.
در زیر برخی از مهارتهایی است که یک مشاور کسب و کار باید توسعه دهد، آمده است:
- رهبری: یک مشاور کسب و کار باید یک رهبر خوب باشد. مشاور کسب و کار علاوه بر هدایت کسب و کار به سمت موفقیت، باید اعتماد و وفاداری سایر اعضای تیم را نیز جلب کند. همچنین باید به تیم خود از اینکه به اهداف سازامانی دست پیدا میکنند، اطمینان خاطر بدهد.
- مشاوره: باید مهارتهای مشاوره نیز داشته باشد. چراکه یک مشاور کسب و کار متفاوت از رهبری سنتی باید کار کند؛ یک مشاور مستقیماً با صاحب کسب و کار سروکار دارد و باید به آنها شیوههای نوین تجاری را آموزش دهد.
- کار تیمی: مشاوران اغلب در محیطهای تیمی بزرگ کار میکنند. آنها ممکن است با صاحبان، مدیران اجرایی، مدیران بخش و کارکنان کار کنند. مهارتهای کار گروهی قوی در هماهنگی وظایف میان نقشهای مختلف یک تیم بسیار اهمیت دارد که این امر مستلزم تواناییهای ارتباط کلامی و غیرکلامی قوی است.
- توانایی حل مسئله: بسیاری از صاحبان مشاغل هنگام مواجهه با چالشها از مشاوران کسب و کار کمک میگیرند تا بتوانند استراتژیهای جدیدی را اجرایی کنند. مشاوران برای شناسایی منبع مشکل و ارائه راهحل منحصر به فرد از تواناییهای حل مسئله قوی استفاده میکنند.
- ارزیابی تحلیلی: مشاوران کسب و کار باید با تمام جنبههای یک کسب و کار درگیر باشد. بنابراین این شغل نیازمند مهارتهای تحلیلی قوی برای بودجهبندی و برنامهریزی است.
- خلاقیت: از مشاوران کسب و کار انتظار میرود که ایده جدیدی در مورد طرح تجاری موجود ارائه دهند. حس تفکر خلاق هنگام کار با مشاغل جدید یا حل چالش یک کسب و کار مفید خواهد بود.
چگونه یک مشاور کسب و کار شویم ؟
مشاوران تجاری افراد متخصص در صنعت خود هستند. این افراد سابقه جضور در تیم و یا داشتن یک کسب و کار موفق را داشتهاند. آنها همچنین ارتباطات قوی و منابع مفیدی دارند که میتواند برای مشتری مفید باشد. برای تبدیل شدن به یک مشاور تجاری مراحل زیر را دنبال کنید:
- در دانشگاه حداقل مدرک لیسانس در رشته مدیریت بازرگانی تحصیل کنید. البته بسیاری از سازمانها ممکن است نیاز به تکمیل مدرک کارشناسی ارشد داشته باشند.
- با کارآموزی تجربه کسب کنید. باید از تجربه در جهت جلب اعتماد مشتریان خود استفاده کنید. یک دوره کارآموزی میتواند به شما در توسعه مهارتهای مورد نیاز هنگام مشاوره کمک کند.
- گواهینامه دریافت کنید. شاید وجود گواهینامه ضروری نباشد اما بهتر است که در دورههایی که به شما مدرکی در راستای صنعتی که میخواهید در آن کار کنید، شرکت کنید.
- مهارتهای مشاوره خود را توسعه دهید. توسعه مهارتهای مشاوره، حل مسئله و کار تیمی در کارآموزی یا ابتدای کار بسیار اهمیت دارد.
- برای موقعیتهای شغلی مشاور بازرگانی درخواست دهید. پس تکمیل تحصیلات خود در رشته مدیریت بازرگانی، کارآموزی و صدور گواهینامه و کسب مهارتهای لازم مشاور بازرگانی، میتوانید شانس شما را برای کسب موقعیتهای شغلی موجود بالا ببرد.
جمع بندی
ببینید در این روزگار هرکسی میتواند مشاور باشد. تنها چیزی که باید کشف کنید این است که ویژگی خاص شما چیست. به عنوان مثال، آیا شما خیلی راحت با کامپیوتر کار میکنید؟ آیا از آخرین اطلاعات نرم افزاری و سخت افزاری که مدام در حال تغییر است، مطلع هستید؟ و آیا میتوانید دانش خود را تبدیل به منبعی کنید که کسی حاضر باشد برای آن پول بپردازد؟ در این صورت هیچ مشکلی برای کار کردن به عنوان مشاور کامپیوتر نخواهید داشت.
یا در زمینه جمعآوری سرمایه متخصص هستید؟ شاید با کار در شرکتهایی که در زمینه بازاریابی، روابط عمومی یا فروش توانسته باشید تجربهای در این زمینه بدست بیاورید.
مشاوران کسب و کار مسئول شناسایی حوزههایی از یک مدل کسب و کار که بتواند آن را بهبود بخشد و استراتژیهایی در راستا آن اجرا کنند. این افراد اغلب برای شرکتهای مشاوره بزرگتر کار میکنند، اما گاهی اوقات میتوان آنها را در داخل سازمان یا بهصورت مستقل بهعنوان فریلنسر استخدام کرد.
در این مقاله به صورت اجمالی در مورد مسیر شغلی مشاور کسب و کار اطلاعاتی بحث شد تا بتوانید پاسخ سوال خود را که چگونه مشاور کسب و کار شویم را بیابید. اگر قصد ورود به بازار کار رو به گسترش و پردرخواست مشاور کسب و کار وارد شوید، از دورههای تخصصی آکادمی خاص باش غافل نشوید!
برای آگاهی از دورهها با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.